Vrijwilligerswerk is leuk!

Serve the City 2019 Meedoen aan een dag van Serve the City is natuurlijk in de eerste plaats zinvol, omdat je met een paar uur van jouw tijd een stadsgenoot een grote dienst bewijst. Daarnaast is het ook gewoon een leuke en gezellige dag voor de vrijwilligers zelf. In de stukjes hieronder lees je de verhalen van de vrijwilligers van de Serve the City-dag in november 2019. De foto’s die we in november gemaakt hebben vertellen hun eigen verhaal.

We hopen dat de verhalen hieronder jou stimuleren om mee te doen met Serve the City.

 

De eerstvolgende Serve the  City-dag is op zaterdag 14 maart 2020.
Aanmelden kan vanaf 18 februari a.s.

Woonkamer behangen
“Wij waren met z’n vijven: vier vrijwilligers en een kennis van de bewoonster. Het ging allemaal heel vlot en het is mooi geworden. Die mevrouw was zo blij! Tussendoor trakteerde ze ons op patat en kroketten. Ze was er verbaasd over dat we elkaar niet kenden, maar dat we toch zo goed en gezellig samenwerkten.
Deze klus was al voorbereid: twee vrijwilligers hadden eerder het oude behang eraf gehaald, en een andere flexer had het plafond al gewit. Nu is het dus echt klaar. Geweldig hè, dat er ook mensen zijn die dat soort klussen willen doen!”

Tuin weer leefbaar gemaakt
“Wij hebben met z’n vieren een tuin aangepakt die helemaal overwoekerd was. Er stonden ook allerlei dingen tussen, waardoor je niet meer fatsoenlijk naar de poort kon lopen. We hebben alles afgevoerd, inclusief vier oude buxusstruiken. We hadden goed contact met de eigenaar, dat was ook erg leuk. Al met al hebben we veel voldoening van deze klus.”

Tuin opknappen
“Met vier man hebben we een karwei  afgemaakt waar we al eerder aan begonnen waren: vandaag hebben we straat- en schilderwerk gedaan en palen en planken bevestigd. Het bestratingswerk is klaar, dus de bewoonster kan nu zonder problemen met haar scootmobiel de tuin in- en uitkomen. Er blijft contact, want later willen we de schutting ook nog afmaken.
De gastvrouw was erg blij. Ze had zelfs als bedankje een gedicht voor alle vrijwilligers van Serve the City geschreven over vrede.”

Make-over van twee kinderkamers
“In een vierkamerappartement van een moeder en twee kinderen hebben we laminaat gelegd en behang eraf gestoomd. Na een eerdere oproep hadden we wat gebruikte meubeltjes gekregen, en die konden we nu meteen in gebruik nemen met de kinderen. Dat was zo leuk!
Dit gezin had een tijd op straat geleefd. We hebben ze vandaag echt verder op weg kunnen helpen. Wat ik vooral een heel mooie uitspraak van de moeder vond toen ik haar vroeg om de kamer van haar zoon te komen bekijken, was: ‘Nu is het echt een kamer, hè? Eerst was het een plek waar we een bed konden zetten.’ Dat je dat voor een ander kunt doen! En we waren allemaal lekker bezig en het was nog gezellig ook. Dat is toch bijzonder?”

Gezellige dag met ouderen
“Wij waren met een groep vrijwilligers bij dementerende ouderen. Ik had eigenlijk verwacht dat dat nogal saai zou zijn, maar dat was het helemaal niet. We hebben eerst appeltaarten gebakken. Gaandeweg begonnen de bewoners steeds meer zelf in te brengen, omdat ze het zelf vroeger toch echt ánders deden. ’s Middags deden we spelletjes. Ook daarbij kregen we contact met elkaar. Dat was heel mooi om mee te maken. Voor de medewerkers wat het ook een prettige dag. Zelf kunnen ze, door de lage personeelsbezetting, nauwelijks meer activiteiten voor de ouderen organiseren en ze vonden het bemoedigd en voelden zich serieus genomen door onze komst.
Er was niks saais aan deze dag dus… Het was eigenlijk alleen maar gezellig. En wárm.”

Pannenkoeken bakken
“Onze groep heeft geloof ik zo’n 200 pannenkoeken gebakken in een kookstudio. Het stond daar stomend vol van de pannenkoekenlucht!
Rond de lunch zijn we de pannenkoeken gaan uitdelen bij twee opvangcentra voor dak- en thuislozen. De mensen daar zeiden dat we wel elke maand mogen terugkomen! Het is goed om dat te horen. Zo merk je dat het gewaardeerd wordt als je mensen aandacht geeft. En dat geldt niet alleen voor de bezoekers: ook de medewerkers zijn er blij mee.”

Project zorginstelling
“Wij waren met z’n vijven bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Drie van ons hebben de hele tuin opgeknapt die behoorlijk verwaarloosd was. De anderen hebben koekjes gebakken, de dames verzorgd met maskertjes en handmassages en daarna hebben we gezamenlijk geluncht. ’s Middags zijn we met z’n allen gaan bowlen. Dat was hartstikke leuk.
Ook het contact met het personeel was leuk. Wel een beetje schokkend: ze vertelden dat er nooit iemand komt om vrijwillig iets met de bewoners te ondernemen, en dat ze er zelf nauwelijks tijd voor kunnen vrijmaken. En dat terwijl iedereen er zo van geniet! Niet alleen de bewoners en het personeel, maar wijzelf net zo hard.”

Tuinklus
“Wij hebben in een tuin geklust. In eerste instantie zag die er ‘gewoon’ en groen uit, maar uiteindelijk hebben we vijf aanhangers vol naar de stort gebracht… We hebben alles bijgewerkt en de vijver opnieuw ingericht. Van de tegels die we bij de spullen vonden hebben we een terrasje gemaakt, en door een donatie konden we daar ook nog een tuinsetje neerzetten.
De bewoonster was natuurlijk heel blij. Zij kan weer volop gebruikmaken van haar tuin!”

Serve the City in 2020
De datum van de voorjaarseditie van Serve the City is 14 maart 2020. We zouden het heel erg leuk vinden als je er (weer) bij bent! Vanaf 18 februari kun je je aanmelden.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close